Analysis of losses and waste of vegetables in Gran La Plata. Its potential use as a raw material in food production.

Main Article Content

Nicolás Varriano
Sebastián Laguto
Pablo Giovannone
Nicolás Andriollo
Tomás Martínez Perea

Abstract

Currently the concept of the Circular Economy (EC) is adopted in numerous companies in the country. It is clear that the advantages of its implementation are formulated for the growth of an economy with environmental sustainability. The EC model is directed towards a new paradigm, implies a modality of making products from the very origin, from their design and allows to do business taking into account the economic growth of society and why not also the needs of the most delayed population.


Under the EC precept, this paper analyses the technical feasibility for the start-up of a vacuum-packed vegetable production plant, canned in canned and vegetable broth using vegetable waste obtained from the Gran La Plata fruit canned cord as raw material. It does not incorporate in the first instance economic and financial considerations since the projection of it is oriented to meet the demand for food from sectors.


The raw material shall be obtained from unsused vegetables and the target public shall be the canteens supplied by the food bank network.

Article Details

How to Cite
Varriano, N., Laguto, S. ., Giovannone, P. ., Andriollo, N. ., & Martínez Perea, T. . (2020). Analysis of losses and waste of vegetables in Gran La Plata. Its potential use as a raw material in food production. Ingenio Tecnológico, 2, e015. Retrieved from https://ingenio.frlp.utn.edu.ar/index.php/ingenio/article/view/41
Section
Artículos

References

Alimentos argentinos N°65. (2015). Recuperado de: https://issuu.com/alimentosargentinos.gob.ar/docs/aa_65_issuu/24.

Bancos de Alimentos de Argentina. (2020). Recuperado de: https://www.redbda.org.ar/.

CESNI. (2016). Consumo de Frutas y Vegetales de la Población Argentina. Centro de Estudios Sobre Nutrición Infantil. Recuperado de: http://www.cesni.org.ar/wp-content/uploads/2016/06/Consumo-frutas-y-hortalizas-OBSERVATORIO-Final.pdf

CFI. (2016). Informe Sectorial Hortícola Argentino. Consejo Federal de Inversiones. Recuperado de: http://biblioteca.cfi.org.ar/wp-content/uploads/sites/2/2016/07/informe-horticola.pdf.

Ellen Macarthur Fundation (2013a). Report. Design out waste. Recuperado de: http://www.ellenmacarthurfoundation.org/circular-economy/circular-economy/the-circularmodel-an-overview

Ellen Macarthur Fundation. (2013b). The circular model: an overview. Recuperado de: http://www.ellenmacarthurfoundation.org/circular-economy/circulareconomy/the-circular-model-an-overview.

FAO, OPS, WFP y UNICEF. (2019). Panorama de la seguridad alimentaria y nutricional en América Latina y Caribe. ISBN 978-92-5-131958-1. Recuperado de: http://www.fao.org/3/ca6979es/ca6979es.pdf

FAO (2020). Misión de la FAO para apoyar el Plan Argentina contra el Hambre. Recuperado de: http://www.fao.org/argentina/noticias/detail-events/es/c/1260618/

Ferraris, G.; Ferrero, G. (2018). Análisis de la estructura agraria en los sistemas hortícolas del AMBA-SUR. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales, 117(2).

García, Matias. (2012). Análisis de las transformaciones de la estructura agraria platense en los ultimos 20 años. El rol de los horticultores bolivianos. [Tesis de Doctorado]. Recuperado de: http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/18122

Guerra, F. G.; Más, D. A. (2017). INTA AMBA relevó importantes pérdidas luego de la última tormenta. Recuperado de: https://inta.gob.ar/noticias/inta-amba-relevoimportantes-perdidas-luego-de-la-ultima-tormenta

Hermida Balboa, C.; Domínguez, M. (2014). Economía circular como marco para el ecodiseño: el modelo ECO-3. Centro Nacional de Asistencia Técnica, 78(1). Recuperado de:https://www2.uned.es/egi/publicaciones/articulos/Economia_circular_como_marco_para_el_ecodiseno_el_modelo_ECO-3.pdf

INDEC. (2019a) Encuesta Nacional de Hogares.

INDEC. (2019b). Incidencia de la pobreza y la indigencia en 31 aglomerados urbanos Recuperado de: https://www.indec.gob.ar/uploads/informesdeprensa/eph_pobreza_01_19422F5FC20A.pdf

Manzini, E., Bigues, J. (2000). Ecología y democracia. Barcelona: Editorial Icaria.

Ministerio de Salud y Desarrollo Social. (2019) 4ta Encuesta Nacional de Factores de Riesgo. Recuperado de: http://www.msal.gob.ar/images/stories/bes/graficos/0000001622cnt-2019-10_4ta-encuesta-nacional-factores-riesgo.pdf

Ramírez, E., Galán, L. (2012). El eco-diseño como herramienta básica de gestión industrial. Universidad de Sevilla, España. Recuperado de http://www.ingegraf.es/XVIII/PDF/Comunicacion17007.pdf

Rivas, Alejandro; Blengino, C.; Álvarez de Toledo, B.; Franco, D. (2019). Pérdidas y Desperdicio Alimentario (PDA) en Argentina. Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca. Argentina

Selis, D. (2000). Efectos del cambio tecnológico sobre las condiciones de producción y reproducción del sector hortícola de La Plata. Serie de Estudios e Investigaciones, 39, 31–56. Recuperado de: http://www.memoria.fahce.unlp.edu.ar/libros/pm.182/pm.182.pdf

Stavisky, A. (2010). Situación actual de la plasticultura en Argentina. XXXIII Congreso Argentino de Horticultura. Rosario: ASAHO.